Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Het Ganden klooster in Tibet

 
 
Het Ganden klooster vóór de Chinese invasie.
 
 
Het Ganden klooster in 1985, met de eerste
herstelde gebouwen in het midden.

Binnen de Gelugpa traditie van het Tibetaans boeddhisme, waren er traditioneel vijf centrale kloosters, waarvan de drie grootste bekend staan als de "Drie Zetels". Deze drie kloosters werden vóór de Chinese invasie in 1959 elk bewoond door vele duizenden monniken en functioneerden als grote klooster-universiteiten.
Het Ganden klooster was de eerste van deze grote kloosters, gebouwd in 1409.

Ganden in Tibet ligt op enige afstand van de hoofdstad Lhasa in een beschermd bergdal. Begin 20e eeuw was het een bloeiende boeddhistische klooster-universiteit met ongeveer 6.000 monniken.

Na 1959 werd het Ganden klooster volledig vernietigd door de Chinese bezetters. Sinds de jaren '80 werd het klooster voor een klein deel herbouwd en op beperkte schaal weer in gebruik genomen.

In Tibet zijn de omstandigheden voor de kloosters de laatste jaren mogelijk iets verbeterd, maar veel van de schijn bedriegt. De Chinese regering is meer geïnteresseerd in het aantrekken van toeristen naar de kloosters in Tibet dan in religieuze vrijheid. De monniken worden door de Chinezen vaak eerder als toeristengidsen gezien dan als mensen die proberen serieus hun religie te beoefenen. Dit is een van de redenen waarom er nog steeds Tibetanen naar India vluchten en daar hopen in te treden in de kloosters.

Zie ook de pagina Ganden-klooster in India.



Startpagina  |  Vorige pagina