Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Het Ganden-klooster in India

Het Ganden-klooster is gelegen in de Tibetaanse nederzetting te Mundgod, een plaats op zes uur rijden van Goa in de zuid-westelijke punt van India. Deze nederzetting van Tibetaanse vluchtelingen is de grootste in India en werd opgericht in 1966, nadat veel Tibetanen de Chinese overheersing ontvluchtten na 1959. Momenteel zijn er negen kampen met twee monnikenkloosters, een nonnenklooster en een bejaardentehuis.

Ganden Monastery 2009
 

In de twee kloosters (Ganden en Drepung) wordt de eeuwenoude boeddhistische traditie voortgezet. De kloosters hebben niet alleen toeloop van jonge vluchtelingen uit bezet Tibet die hun spirituele ontwikkeling hier willen voortzetten, maar ook uit de Tibetaanse gezinnen van de nederzetting en vanuit de arme Indiase bevolking die rondom de nederzetting woont. Verder komen er tegenwoordig steeds meer mensen uit de Indiase grensregio's (de Himalaya) naar de kloosters.

Een groot Tibetaans klooster zoals Ganden is verdeeld in "khamtsen" of huizen. Zo is bijvoorbeeld het Tsawa Khamtsen een deel van het Ganden Jangtse-klooster. Sommige khamtsen zijn zeer omvangrijk en hebben honderden inwoners, terwijl andere slechts enkele tientallen inwoners hebben.

Een khamtsen heeft woongebouwen rondom de centrale gebedshal en probeert de dagelijkse verzorging en het onderricht van de monniken te regelen.


Tsawa Khamtsen monniken van het lamadansen 2009
Deze monniken van het Tsawa-kloosterhuis reisden eind 2008 naar Nederland en Spanje om deel te nemen aan een fondsenwervende tour ten bate van hun kloosterhuis. Ze voerden Tibetaanse lamadansen uit en maakten zandmandala's in verschillende steden in beide landen.

Een khamtsen heeft woongebouwen rondom de centrale gebedshal en probeert de dagelijkse verzorging en het onderricht van de monniken te verzorgen.

Ganden monks outsideStartpagina  |  Vorige pagina