Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Gerealiseerde projecten

   Overview monks of Tsawa House
   
  Newly constructed  Tsawa house in 2001
 
Nieuwbouw van het Tsawa Khamtsen in 2001

1. Nieuwbouw kloosterhuis Tsawa Khamtsen

Nieuwbouw van het Tsawa Khamtsen in 2001
In 2001 stonden er 100 mensen op de wachtlijst om tot het Tsawa Khamtsen-kloosterhuis toe te kunnen treden. Nieuwbouw was dus dringend nodig. Ondanks dat er geen geld was, werd toch besloten om te gaan bouwen met geleend geld.

Eind 2001 is het nieuwe gebouw gereed gekomen. In dit nieuwe woongebouw worden de huidige monniken verdeeld over de kamers, zodat er maximaal drie op een kamer zitten. Door de ontstane extra woonruimte konden ook weer nieuwe monniken worden toegelaten. De donaties voor de nieuwbouw van Tsawa Khamtsen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de aflossing van de hypotheek. Onder het motto 'Alle kleine beetjes helpen' kon de schuldenlast stukje bij beetje gereduceerd worden.

2. Gesponsorde monniken en nonnen

In 2008 kon de Stichting Dhonden met uw hulp ongeveer 80 personen sponsoren, de meeste van hen al voor meerdere jaren. Maar er zijn nog meer mensen die hard hulp nodig hebben; voor meer informatie, zie de pagina sponsor een vluchteling.

3. Tour van monniken in Nederland: 2005 en 2008

In oktober/november 2005 en een tweede keer in november/december 2008 heeft een groep monniken van het Ganden-klooster in Nederland een serie zandmandala's gemaakt en lamadans voorstellingen gegeven. De gehele organisatie van deze tour is gedaan door vrijwilligers van de Stichting Dhonden. De tours waren in alle opzichten een groot succes; bezoekers waren enthousiast en de monniken waren in staat om een fors bedrag voor het Tsawa Khamtsen-kloosterhuis in te zamelen.
Zie ook de pagina Tour van Tsawa Khamtsen monniken 2005 en 2008

4. Kloosterhuis Dranyi

   Monks of the Dranyi Kamtsen
 
Tibetaanse en Indiaase monniken van Dranyi Khamtsen.

Een groot Tibetaans klooster is verdeeld in "Khamtsen" of huizen. Zo is bijvoorbeeld het Dranyi Khamtsen een deel van het Ganden Jangtse klooster, voor monniken uit de provincie Dranyi in Tibet. Elk huis heeft woongebouwen rondom de centrale gebedshal en probeert de dagelijkse verzorging en het onderricht van de monniken te regelen.

Op advies van Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd gestart met de heroprichting van het Dranyi Khamtsen om de grote toeloop van nieuwe monniken beter te organiseren. Onlangs werd er een pand aangekocht. Het aankoopbedrag van het pand bedroeg 42 miljoen roepies (ca. € 700.000), terwijl er maar 5 miljoen roepies voorhanden was. Dranyi Khamtsen was nieuw en had nog weinig fondsen of bronnen van inkomsten kunnen opbouwen; de hypotheekschuld was hoog en een zware last voor dit huis. Inmiddels zijn er al meer dan 150 monniken ondergebracht, en is de hypotheekschuld tot een haalbare nivo gedaald.Startpagina  |  Vorige pagina