Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Lokale kliniek in Mundgod

Veel vluchtelingen uit Tibet krijgen in het hete klimaat van Zuid India problemen met hun gezondheid. Ze krijgen ziekten waar ze het bestaan niet van kenden toen ze nog in Tibet woonden. Het is moeilijk voor hen om naar Indiase medische voorzieningen te gaan vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard gaan en taalproblemen.

De meeste Tibetaanse vluchtelingen kunnen zich normaal gesproken net redden, maar als ze ziek worden is dat een groot probleem. Mensen verliezen direct hun inkomen als ze niet kunnen werken. En als een ziekenhuisbezoek noodzakelijk is, betekent dit vaak een persoonlijke ramp: de medische kosten zijn voor velen niet op te brengen.

affordable medical care to Tibetan refugees   Medical care for Tibetan refugees

Zijne Heiligheid de Dalai Lama moedigt de kloosters steeds aan om zich in te zetten voor de gezondheid en educatie van de Tibetaanse gemeenschap. Zo leveren de kloosters een directe bijdrage aan het welzijn van alle Tibetanen.

Het Ganden Jangtse-klooster opereert daarom een eenvoudig ziekenhuisje in het Tibetaanse vluchtelingenkamp dat voorziet in betaalbare medische zorg waar voorheen niets aanwezig was. Doel is om een goede gezondheidszorg te leveren voor de Tibetaanse gemeenschap en de lokale Indiase bevolking in Mundgod . De bouw van de kliniek werd voltooid in 2006. Kijk voor meer informatie op www.gajangmedicalsociety.org.

Medical Buddha Clinic

Faciliteiten:

De staf van de kliniek bestaat uit een Indiase arts, een tandarts, bezoekende specialisten, twee Tibetaanse verpleegkundigen, twaalf gezondheidswerkers en administratieve krachten (niet-betaalde monniken). De kliniek heeft een zaal met 10 bedden, diverse faciliteiten als ECG, röntgen etc. en een eigen apotheek.

Belangrijkste doelstellingen van de kliniek:

  • De ontwikkeling van een multi-disciplinair ziekenhuis met moderne uitrusting.
  • Gratis verstrekking van medicijnen aan monniken en nonnen.
  • Medische behandeling voor leken tegen een bescheiden vergoeding.
  • Het opzetten van medische kampen ten tijde van een epidemie.
  • Inentingsprogramma’s en gratis staaroperaties voor de lokale bevolking.


"De kliniek loopt goed. Men helpt monniken en mensen uit de plaatselijke bevolking tegen zeer lage kosten. Bij de tsunami van 2004 en onlangs toen er een aardbeving was, zijn ze ook ter plekke hulp gaan verlenen. Bij grote evenementen zoals bij lessen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama bouwt men noodhospitaals waar iedereen gratis terecht kan."
Geshe Sonam Gyaltsen

De kosten voor het functioneren van dit ziekenhuisje zijn substantieel. Uw steun is dus hard nodig!

Wilt u iets bijdragen aan het ziekenhuisproject, bezoek dan onze Donaties pagina.Startpagina  |  Vorige pagina