Ganden klooster in Tibet

Image
Vlucht uit Tibet 1959

Vlucht en ballingschap

In 1959 greep China gewelddadig de macht in Tibet en tijdens de Culturele Revolutie in de jaren ’60 vernietigden de Chinezen er vrijwel alle boeddhistische kloosters. Van de ca. 6.000 kloosters in Tibet bleven er slechts 13 ongeschonden. Ook het Ganden klooster werd volledig vernietigd door de Chinese bezetters.

Meer dan een miljoen Tibetanen verloren het leven en ongeveer 100.000 Tibetanen vluchtten weg uit Tibet, waaronder Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De meeste vluchtelingen vestigden zich in arme nederzettingen in India, waar ze sinds eind jaren ’60 ruim 200 Tibetaanse kloosters opnieuw oprichtten. In de drie grote kloosters in India alleen al wonen inmiddels meer dan 12.000 monniken en nonnen. Deze kloosters spelen nu een centrale rol in het voortbestaan en de ontwikkeling van het Tibetaans boeddhisme en de Tibetaanse cultuur.

Tibet voor 1959

De drie grote kloosters in Tibet (Ganden, Drepung en Sera) werden vóór de Chinese invasie in 1959 elk bewoond door vele duizenden monniken. Het Ganden klooster was de eerste van deze grote kloosters, gebouwd in 1409. Het Ganden klooster in Tibet ligt op enige afstand van de hoofdstad Lhasa in een beschermd bergdal. In de eerste helft van de 20e eeuw was het een bloeiende boeddhistische klooster-universiteit met ongeveer 6.000 monniken.

Ganden klooster in Tibet

Het Ganden klooster in Tibet werd sinds de jaren '80 herbouwd en op beperkte schaal weer in gebruik genomen. In Tibet zijn de omstandigheden voor de kloosters de laatste jaren iets verbeterd, maar veel van de schijn bedriegt. De Chinese regering is meer geïnteresseerd in het aantrekken van toeristen naar de kloosters in Tibet dan in religieuze vrijheid. Dit is een van de redenen waarom er nog steeds Tibetanen naar India vluchten en daar hopen in te treden in de kloosters.

Image
Ganden klooster in Lhasa Tibet 1901
Image

Without

Without without my land,
Mountainous embrace,
Pure and white.
Without my mother,
Generous love,
Strength at night.
Without my culture,
Without my language,
Without.

"Ik was nog jong, 18 jaar, toen ik van Tibet naar India vluchtte. Mijn herinneringen aan het leven in Tibet zijn dus vooral jeugdherinneringen. In mijn jeugd was Tibet onafhankelijk, een vrij land met een eigen regering, en ik denk dat veel Tibetanen heel gelukkig waren. Natuurlijk kon het leven moeilijk zijn en was er ook veel armoede, maar spiritueel gezien was er volledige vrijheid. Een enorm verschil met de situatie nu, met veel verboden en strenge straffen die de echte religieuze vrijheid belemmeren."

Geshe Sonam Gyaltsen

Image