Steun gevluchtte Tibetanen, vooral monniken en nonnen

Stichting
Dhonden

   

Eerwaarde Geshe Sonam Gyaltsen

   Geshe Sonam Gyaltsen

Geshe Sonam Gyaltsen is de vaste leraar van het Maitreya Instituut in Emst in Nederland, waar hij sinds 1992 boeddhistisch onderricht geeft.

Geshe Sonam Gyaltsen werd op 4 juni 1941 geboren in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Op zesjarige leeftijd werd hij tot monnik gewijd in de Ganden kloosteruniversiteit, vlakbij Lhasa, één van de drie grote kloosteruniversiteiten van de Gelukpa-school van het Tibetaans boeddhisme. De andere kloosteruniversiteiten zijn Drepung en Sera. In die tijd waren in elk van deze kloosters tussen de zes- en tienduizend monniken aanwezig om de boeddhistische leer te bestuderen.

Daarnaast waren er in Tibet nog duizenden andere kloosters waar monniken en nonnen hun leven wijdden aan de bestudering en beoefening van de leer van de Boeddha. 1958 werd hij uitgekozen om deel te nemen aan het filosofische debat in het Ganden-klooster te Lhasa ter gelegenheid van het bezoek van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama.

Geshe Sonam Gyaltsen studeerde tot 1959 in Tibet, en vluchtte voor de Chinese bezetters naar India. De eerste jaren van zijn verblijf in India bracht hij door in een vluchtelingenkamp in Buxaduar, waar toen ook Lama Yeshe en Lama Zopa Rinpochee hun studie voortzetten.

Geshe Sonam Gyaltsen voor het "oude" gebouw van het Tsawa Khamtsen links.
Rechts is nog een stukje te zien van de nieuwe gebedshal van het Ganden klooster.
Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft de hal in december 2001 geopend.

Geshe

Na enige jaren werden de drie universiteitskloosters opnieuw opgericht in het zuiden van India waar Geshe-la in 1977 de Geshe Lharampa graad behaalde, de hoogste graad in filosofie die een Tibetaanse monnik kan bereiken.
In 1975 behaalde hij de graad van Acharya aan de 'Sampurnand Sanskrit University" te Varanasi. Ook won hij de eerste prijs in een wedstrijd literaire compositie over de Madhyamika filosofie, die gehouden werd aan het 'Tibetan Institute for Higher Studies' in Sarnath.
Vanaf 1976 was hij vijf jaar voorzanger (umdze) van het Ganden Jangtse College en hoofd van de school voor jonge monnikjes. Daarnaast verdiepte hij zich ook in de boeddhistische tantra. In 1984 werd hij benoemd tot professor in de boeddhistische filosofie aan het 'Central Institute for Buddhist Studies' te Leh, de hoofdstad van Ladakh. In 1987 publiceerde hij een boek over de geschiedenis en de rituelen van het Ganden Jangste College van de Ganden kloosteruniversiteit. Hij bezocht Frankfurt verschillende malen alwaar hij lezingen gaf aan het Goethe Instituut van de Universiteit van Frankfurt en aan een groep Duitse studenten.

Op verzoek van Lama Zopa Rinpochee, spiritueel directeur van de FPMT kwam Geshela in juli 1992 naar het Maitreya Instituut in Emst, waar hij sindsdien vaste leraar is.

In de zomer van 1996 keerde Geshela tijdelijk terug naar zijn klooster voor zijn laatste tantrische examen alwaar hij op 31 augustus zijn certificaat uitgereikt kreeg . Hij heeft nu de titel van 'Geshe Ngarampa'.

Voor degenen die nog maar net in aanraking met het boeddhisme komen, maar ook voor iedereen die kennis willen nemen van de meest gecompliceerde aspecten van boeddhistische filosofie en beoefeningen is Geshela een leraar van uitzonderlijke kwaliteit.

In 2001, na een bezoek aan zijn klooster in India, nam Geshe-la het initiatief voor de oprichting van de stichting Dhonden om de noodleidende Tibetanen te helpen.

U kunt meer lezen over de levensgeschiedenis van Geshe Sonam Gyaltsen in dit interview.Startpagina  |  Vorige pagina